Het Jakob Smitsmuseum in Mol heeft onlangs het schilderij 'Doopsel van Christus' verworven. "Het is een sleutelwerk", zegt Marina Nuyts, voorzitter van de Vrienden van het Jakob Smitsmuseum.

Het 'Doopsel van Christus' is een groot schilderij, 121 op 140 centimeter. Volgens Piet Deceuninck, docent aan de Molse Academie voor Beeldende Kunsten en bestuurder van het museum, gaat het om een sleutelwerk uit de laatste periode van Jakob Smits, die zich tussen 1918 en 1928 situeert.

"Smits vertolkt op kenmerkende wijze een bekend verhaal uit het evangelie van Matheus. Hij transponeert dat, zoals zo vaak, naar de Kempen zoals hij die kende. Onder een weidse hemel vindt het doopsel plaats in de buurt van een Kempense hoeve.

Het ven waarin Jezus wordt gedoopt, is vermoedelijk het ven bij het Kongovaartje aan Sas VI in Achterbos, waar de allereerste zandwinning heeft plaatsgevonden. De discipelen van Jezus zijn vervangen door boerenmensen die toekijken vanop de kant.

Het meest prominent op het doek is de hemelpartij, die bij Jakob Smits vaak een symbolische en zelfs mystieke dimensie krijgt: de donkere wolk als voorbode van Christus' lijden, maar ook de zonnestralen als teken van hoop."

Stichting Ronald Luyten

Het Molse Jakob Smitsmuseum heeft het schilderij kunnen aankopen met de steun van de Stichting Ronald Luyten/Jakob Smits. Ronald Luyten is een in 2017 overleden kunstverzamelaar uit Herentals, die zijn erfenis integraal heeft overgelaten aan de Vrienden van het Jakob Smitsmuseum.

Toen het veilinghuis De Vuyst uit Lokeren het schilderij 'Doopsel van Christus' te koop stelde, heeft het museum niet geaarzeld om het aan te kopen.

De nieuwste aanwinst is zo belangrijk dat het een heel zichtbare plaats in het museum krijgt. Zondag 5 mei opent er ook een nieuwe tijdelijke tentoonstelling rond een selectie van tekeningen, studies en schetsen van Jakob Smits. Die worden ook besproken in het boek 'Spiegel van mijn ziel' van Pieter Deceuninck. Dat boek wordt zondag officieel voorgesteld en is te koop in de Museumshop voor 30 euro.

www.jakobsmits.be